DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Články 2010
Veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku!                                                                                   24.12.2010 - 19:30
 
 
 

 
Částečné zatmění Měsíce 21. prosince ráno nízko na obzoru                                                            20.12.2010 - 19:00
 
V úterý 21. prosince ráno nastane úplné zatmění Měsíce. Jeho průběh je žel vůči střední Evropě posazen tak, že z České republiky spatříme jen fázi částečného zatmění krátce před západem Měsíce a východem Slunce. Jako úplné jej pak budou moci pozorovat například ve Spojených státech, v severozápadní polovině jižní Ameriky nebo v rozsáhlé oblasti z Tichomoří. Nízko na obzoru se Měsíc zabarví v zemském stínu také nad severskými státy Evropy, kde je polární noc.
 
Zatmění Měsíce pozorujeme v době, kdy Měsíc prochází zemským stínem. Aby k tomu došlo, musí náš kosmický soused ležet velmi blízko roviny zemské dráhy (tzv. ekliptiky) a zároveň být ve fázi úplňku, tedy na opačné straně než Slunce. Měsíční dráha je oproti ekliptice skloněna o přibližně 5°, kdežto zemský stín má na obloze ve vzdálenosti Měsíce jen asi 1.5°. Takže měsíční úplněk zemský stín většinou mine a my zatmění nepozorujeme.

Během úplného zatmění Měsíce (Měsíc během něho na nějaký čas vstoupí celý do zemského stínu) bývají pozorovatelé svědky pozoruhodného přírodního divadla. Měsíc nejdříve vstoupí do zemského polostínu. Tato fáze je očima zpočátku nepozorovatelná. Kdyby v té době byl na přivrácené straně Měsíce kosmonaut, z jeho pohledu by se naše Slunce pomalu schovávalo za Zemí, která je na měsíční obloze přibližně 4x větší než Měsíc na té pozemské. Po první půlhodině by si však někteří zkušenější pozorovatelé mohli všimnout, že je Měsíc z jedné strany poněkud potmavlý. S přibývajícím časem už to začne být patrné pro každého, neboť Měsíc se blíží do plného zemského stínu, jehož okraj není úplně ostrý. Měsíc v té době vypadá, jakoby byl z jednoho okraje začouzený černým kouřem. Přibližně po hodině se tvář Měsíce rapidně začíná měnit. Další zhruba hodinu se náš soused nechává "užírat" zemským stínem a v malém dalekohledu je patrná narudlá či naoranžovělá barva stínu. Jakmile se Měsíc ve stínu ocitá celý, chytá často zvláštní cihelné zabarvení viditelné očima. To je způsobeno zemskou atmosférou, která propouští na okrajových periferiích Země dlouhovlnnou část spektra slunečního světla a ta se láme do vnitřku zemského stínu.

Právě zabarvení Měsíce během úplného zatmění je vždy velkou neznámou. Podstatnou roli zde totiž hraje znečištění zemské atmosféry způsobené především sopečnými erupcemi (případně silnými meteorickými roji). Je-li atmosféra dostatečně znečištěna sopečným prachem, nemusí propouštět ani podstatnou část červené barvy spektra slunečního světla a Měsíc tak velmi výrazně ztmavne. V případě tohoto zatmění by takový vliv skutečně mohl být pozorován, neboť od posledního úplného zatmění (které nastalo 21. února 2008) došlo ke čtyřem výrazným sopečným erupcím na severní polokouli, jejímž profilem bude Měsíc během průchodu zemským stínem procházet. Pro připomenutí šlo o sopky Kasatochi (Aljaška, srpen 2008), Mt. Redoubt (Aljaška, březen 2009), Saryčev (Kurilské ostrovy, červen 2009) a Eyjafjallajökull (Island, duben 2010). Sloup popela první zmíněné sopky dokonce vrhnul svůj stín na Měsíc během jeho částečného zatmění v srpnu 2008.

Úterní zatmění spatříme bohužel jen z té prvotní části celého scénáře. Měsíc se poprvé "dotkne" zemského polostínu v 6 hodin 27 minut středoevropského času. Tuto fázi očima nespatříme, ale přibližně o půl až tři čtvrtě hodiny později, kolem 7 hodin 10 minut se už bude zdát, že se úplněk z levého okraje poněkud "začazuje". V 7 hodin 32 minut pak začne vstupovat do zemského stínu. V té době již bude značně světlá obloha kvůli pokročilému rozbřesku a samotný Měsíc najdeme jen asi 3° nad severozápadním obzorem. Pro pozorování tedy doporučujeme najít si místo, odkud je tato část obzoru odkryta a nerušena stromy či vzdálenými domy. Měsíc pak zapadá v 8 hodin 4 minuty (pro Prahu, na jiných místech ČR se čas liší v minutách). V době svého západu bude Měsíc ponořen asi 40 procenty svého průměru v zemském stínu.

A že předvánoční měsíční zatmění nespatříme, netřeba zoufat. Hned následující rok nám vše bohatě vynahradí. Vše započne velkolepé částečné zatmění Slunce v úterý 4. ledna, při kterém v dopoledních hodinách nad územím ČR Měsíc "ukousne" kolem 79 procent slunečního průměru. Půjde tak o největší sluneční zatmění viditelné z ČR od roku 2003 do roku 2026. O šest měsíců později 15. června večer se pak za jasného počasí staneme svědky mimořádného úplného zatmění Měsíce, při kterém Měsíc projde středem zemského stínu a fáze úplného zatmění potrvá téměř 101 minut. A do třetice - na konci roku 2011, konkrétně 10. prosince, uvidíme z našeho území ještě jedno měsíční zatmění.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/11/29/2011_01_04_zat_slunce.jpg
 
 

Start raketoplánu Discovery byl odložen nejméně na 30. listopadu                                                    7.11.2010 - 19:00

Raketoplán Discovery si připisuje další odklad, nepoletí ani dnes kvůli úniku paliva                             5.11.2010 - 15:30
 
Během tankování externí nádrže byl objeven únik vodíku v místě, kde je k nádrži připojena odvětrávací trubice. Situace se řeší, další pokus o start je v plánu nejdříve v pondělí.
 
 

Dnes je po odkladech startu raketoplánu Discovery další šance na start, a to ve 20:04SEČ             5.11.2010 - 7:07

Start raketoplánu Discovery ohrožen únikem paliva                                                                            22.10.2010 - 18:05
 
Raketoplán Discovery již několik týdnů stojí na floridské startovací rampě 39A a NASA stroj připravuje na jeho poslední misi STS-133, jeho start k Mezinárodní kosmické stanici s novým modulem je momentálně naplánován na 1. listopadu. Nad jasným horizontem se však začínají stahovat mraky, obrazně i doslova. Floridský kosmodrom může být v blízké době zasažen tropickou bouří (doslovné mraky nad obzorem) a z potrubí raketoplánu uniká toxické palivo (obrazné mraky nad obzorem).
 
Šestičlenná posádka zkušených astronautů, poslední posádka raketoplánu Discovery, navštívila minulý týden mys Canaveral a vyzkoušela si zde přímo v kabině raketoplánu simulované odpočítávání ke startu se všemi přípravami, které je v den startu čekají (tato zkouška se nazývá TCDT, Terminal Countdown Demonstration Test). Na konci minulého týdne se posádka vypravila zpět do Houstonu. Krátce po jejich odletu však technici na startovací rampě objevili znepokojivou věc: únik paliva z potrubí v zadní pohonné sekci raketoplánu.
 
Silně toxický monomethylhydrazin (do těla se dostává pouhým kontaktem s kůží) unikal z potrubí pro vedení paliva, příslušejícího k pravému motoru OMS (Orbital Maneuvring Systém, motory pro manévrování na oběžné dráze), konkrétně z místa, které je součástí spojovací větve, která umožňuje přesun paliva mezi oběma motory OMS. Únik se poté podařilo zastavit při následné inspekci systému, při které byl také zvýšen tlak v potrubí. Otázkou však zůstává proč k úniku došlo, protože jeho příčinu se nepodařilo určit.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/10/22/oms_diagram.jpg

"Zkusili jsme únik zastavit a vypadá to, že se zastavil," řekl ve čtvrtek John Shannon, manažer programu raketoplánů. "Ale podstata věci je ta, že létáme s určitým rizikem, které musíme akceptovat, nelétáme však s neznámým rizikem. A tento případ bych charakterizoval jako neznámé riziko, protože jsme nezjistili, proč došlo k tomu úniku."

Nakonec bylo rozhodnuto zrušit plánované testy a prověrky a rovnou vyměnit dva ventily podezřelé z úniku. Proto NASA začala ve čtvrtek s odčerpáváním toxického paliva z nádrží raketoplánu. Až bude hotovo, technici v ochranných oděvech vstoupí do dotyčného místa v pohonné sekci letounu a provedou požadované opravy. Práci by měli dokončit o víkendu. Problémem je rychle se blížící datum startu (1. listopadu ve 21:40 SEČ) a také to, že kvůli toxické povaze odčerpávaného paliva a práci techniků v toxickém prostředí musela startovací rampu opustit většina personálu, připravující letoun na vzlet. Manažeři jsou ale optimističtí a prohlašují, že když se opravy podaří skutečně dokončit o víkendu, plánované datum startu se stihne. Pokud technici v raketoplánu objeví větší problém, než očekávali, nebo se opravy zkomplikují, dojde zcela jistě k odkladu startu.

Dalším problémem je tropická bouře Richard, která by mohla podle počítačových modelů zasáhnout oblast Kennedyho kosmického střediska na mysu Canaveral na své cestě nad Atlantský oceán. To je další faktor, komplikující už tak složitou situaci. V pondělí 25. října by se měli na Floridě sejít zástupci odpovědných míst a schválit (nebo zrušit) plánovaný start 1. listopadu. Pokud vše půjde dobře, opravy palivového potrubí už budou v té době hotové.

Podle stále platných plánů bude start STS-133 předposledním startem raketoplánu vůbec, 27. února 2011 má následovat mise Endeavour STS-134 a tím má program raketoplánů skončit. Stále intenzivněji NASA plánuje ještě třetí misi Atlantis STS-135 s datem startu 28. června 2011, už dokonce došlo i ke jmenování posádky. Tato mise však dosud nebyla oficiálně schválena americkou vládou.

www.astro.cz 


Sojuz TMA-01M odstartoval                                                                                                                        9.10.2010 - 14:05

 
Start lodi Sojuz TMA-01M z Bajkonuru proběhl úspěšně 8. října v 1:10 našeho času.
Velitel Alexandr Kaleri a jeho posádka jsou již na cestě k ISS, se kterou se spojí v noci na neděli.
 

Po 24hodinovém odkladu Sojuz TMA-18 úspěšně přistál v Kazachstánu                                                          25.9.2010 - 18:30

Ruští manažeři naplánovali návrat lodi Sojuz následovně:                                                                   24.9.2010 - 19:20
odpojení od stanice v sobotu 25. září ve 4:02 SELČ a přistání v Kazachstánu v 7:22.
 

Přistání Sojuzu TMA-18 odloženo                                                                                                                                                    24.9.2010 - 7:10
 
Přistání lodi Sojuz bylo odloženo o minimálně 24 hodin kvůli potížím se stykovacím mechanismem stanice ISS.

Návrat Sojuzu TMA-18                                                                                                                                                                            23.9.2010 - 14:40
 
V pátek by se měl v 6:55 SELČ od ISS vrátit Soyuz TMA-18 s třemi kosmonauty na palubě.

 
Výzkum atmosfér u exoplanet                                                                                                                                                         14.9.2010 - 19:15
                                                         
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/09/08/gtc-1.jpg
 
Na úvodním obrázku je pohled na dalekohled Gran Telescopio Canarias, který se nachází na Kanárských ostrovech (Španělsko). S průměrem hlavního zrcadla 10,4 m se jedná o dalekohled s největší sběrnou plochou. Astronomové University of Florida jej použili k analýze záření procházejícího skrz horní vrstvy atmosféry u obří exoplanety HD 80606b, která je od Země vzdálena 190 světelných roků. Podařilo se jim zjistit, že zcela určitě obsahuje draslík.
 

"Jedná se o znamenitou metodu, která je dobře použitelná pro výzkum exoplanet velikosti Jupiteru," říká Knicole Colón, astronomka na floridské univerzitě. "Nyní pracujeme na uplatnění této metody při pozorování menších planet ve snaze přesně určit složení jejich atmosfér."

Shodou okolností další tým, jehož vedoucím je David Sing (University of Exeter, Devon, Velká Británie), použil stejnou techniku k objevu draslíku v atmosféře exoplanety XO-2b, což je další velká planeta ve vzdálenosti 485 světelných let od Země.

Obě exoplanety patří mezi plynné obry a ve srovnání se Zemí jsou mimořádně horké. Teplota na planetě HD 80606b dosahuje 1 200 °C, na planetě XO-2b pak 930 °C, což je dostatečně vysoká teplota pro vypařování draslíku.

Společně tato pozorování podporují dřívější počítačové modely, které předpovídají, jak by atmosféry takovýchto planet mohly vypadat. Objevy rovněž dokazují význam nové pozorovací techniky, která může jednou pomoci při výzkumu planet, na nichž by mohly být vhodné podmínky pro přítomnost života.

"Nová pozorovací technika byla nazvána úzkopásmová tranzitní spektrofotometrie a její pomocí lze měřit světlo absorbované atomy a molekulami v atmosférách planet," říká Eric Ford (University of Florida).

"Tato nová pozorovací technika byla vypracována pouze pro planety, které při pohledu ze Země přecházejí před kotoučkem mateřské hvězdy. Většina z téměř 500 známých exoplanet tak nečiní, a dokonce velmi málo z nich obíhá kolem hvězd, které jsou dostatečně jasné pro tak přesná pozorování," říká Eric Ford. "Další podmínkou je, že pozorování musí být pečlivě načasována, aby bylo vidět planety jako siluety na pozadí jejich mateřských hvězd."

Tranzitní spektrofotometrie funguje tak, že zatímco planeta je ze zadu osvětlována hvězdou, astronomové měří světlo, které prochází její atmosférou. Přítomné atomy a molekuly pohlcují záření o určitých vlnových délkách (barvách), kterému astronomové dokáží přiřadit konkrétní chemické prvky - v tomto případě draslík.

Astronomové použili k pozorování jeden z nejvýkonnějších dalekohledů světa - Gran Telescopio Canarias. Dalekohled je vybaven objektivem o průměru 10,4 m a nachází se na jednom z nejlepších míst pro pozorování hvězd - na Kanárských ostrovech (La Palma), severozápadně od pobřeží Afriky. University of Florida má k dispozici 5 % pozorovacího času tohoto obrovského dalekohledu, který je schopen zachytit dostatečné množství světla k provedení tranzitní spektrofotometrie, vysvětluje Knicole Colón.

"Počáteční výsledky obou týmů jsou velmi povzbudivé," říká David Sing. "Stále jsme ještě neprozkoumali všechny možnosti této nové metody a mezní hranice přístrojů."

V roce 2002 byl detekován pomocí Hubblova kosmického dalekohledu HST podobný prvek - sodík - v atmosféře obří plynné exoplanety HD 209458b. Od té doby astronomové detekovali sodík pouze u jedné další planety. Knicole Colón plánuje hledání draslíku v atmosférách dalších obřích plynných exoplanet za účelem studia rozmanitosti planetárních atmosfér. Colón doufá, že vesmírní lovci exoplanet, jako je například družice NASA s názvem Kepler, objeví mnohem více planet, které přecházejí přes "tvář" svých mateřských hvězd.

"Družice Kepler je schopna provádět tak přesná měření, že bude schopna objevit mnohem více exoplanet včetně planet velikostí srovnatelných se Zemí," říká Knicole Colón. Astronomové Ford a Colón očekávají rovněž průzkum menších planet podobných Zemi za účelem zjištění přítomnosti takových molekul, jako je metan či vodní pára. Obě chemické látky jsou důvěrně svázány s životem na naší planetě.

www.astro.cz 


Zásoby k ISS                                                                                                                                                                                                 9.9.2010 - 17:40

 
Dnes se měla z kosmodromu Bajkonur vydat ke stanici ISS nová zásobovací loď Progress ale start byl odvolán kvůli špatnému počasí. Vypuštění je nyní v plánu v pátek 10. září ve 12:22 SELČ.
 

Jasná ISS                                                                                                                                                                                                           6.9.2010 - 20:00
 
Dnes nad Českem přelet ISS, tento přelet bude patřit k těm jasnějším, jasnost až -3,4mag.

NASA provedla další test nového motoru pro rakety Ares                                                                         4.9.2010 15:30
 
Americký prezident Barack Obama plánuje zrušení programu Constellation, v jehož rámci se měli američtí astronauti po ukončení programu raketoplánů a opuštění Mezinárodní kosmické stanice vydat zpět na Měsíc - to není žádná novinka. Zatím to však neudělal, pouze to zamýšlí. Už 1. října začne pro NASA nový rozpočtový rok 2011 a stále není vůbec jasné, jaká bude další koncepce americké kosmonautiky. Minimálně do konce září je tedy stále platná cesta k uskutečnění programu Constellation, jejíž dalším milníkem byl test nového motoru pro rakety Ares.
 

První stupeň rakety Ares I, která měla podle původních plánů na oběžnou dráhu vynášet pilotované lodě Orion, měl být tvořen motorem na tuhá paliva, velmi podobným motoru SRB, jehož dvojice je používána při startech raketoplánů. Nový motor pro rakety Ares je však výkonější a zmodernizovaný, což je dosaženo hlavně přidáním pátého segmentu k původně čtyřsegmentovému motoru SRB. Dále je nový motor DM (Development Motor) vybaven lepší izolací a má širší hrdlo trysky. První zkušební zážeh nového pětisegmentového motoru se uskutečnil již 10. září 2009, druhý v úterý 31. srpna 2010.

Druhý z původně plánovaných čtyř zkušebních zážehů se odehrál na testovacím stavu v poušti u města Promontory ve státě Utah (USA) a trval dvě minuty a pět vteřin. Motor byl při něm podchlazen na pouhé 4 stupně Celsia, aby se ukázalo, jak pracuje při nízkých teplotách (právě poškození motoru SRB silným mrazem způsobilo v roce 1986 zkázu raketoplánu Challenger).

Motor o délce 47 metrů a šířce 3,5 metru s tahem o hodnotě 22 milionů koňských sil spálil při testu celkem 590 tun paliva a vyvolal menší zemětřesení. Celkem měl test odpovědět na 53 otázek o novém motoru a podle prvních pohledů na získaná data byl velmi úspěšný.

 "Takže předběžná data vypadají excelentně. Získali jsme všechny údaje, po kterých jsme šli a velmi se těšíme, až je budeme moct podrobněji prozkoumat," vyjádřil se Alex Priskos, manažer projektu z Marshallova kosmického střediska (stát Alabama).

I přes velmi dobré výsledky testu a fakt, že nová raketa Ares I už má za sebou první zkušební start ve verzi Ares I-X v říjnu 2009, s programem Constellation to vypadá velmi bledě. Současná americká administrativa pod vedením prezidenta Obamy se jej chystá zrušit ve prospěch komerčních raket a lodí pro obsluhu stanice ISS a pozdějších, zatím nepředstavených, raket a lodí pro mise dále než na nízkou oběžnou dráhu. Budoucí činnost NASA v oblasti pilotovaných letů je velmi nejistá už jen proto, že ke zrušení programu Constellation stále oficiálně nedošlo, vláda USA se stále neshodla na novém rozpočtu NASA, jež začne platit už za měsíc. Stále také není jisté, kdy ukončí činnost raketoplány. Oficiálně jsou v plánu poslední dvě mise (Discovery STS-133 v listopadu 2010 a Endeavour STS-134 v únoru 2011) ale v současné době je stále ještě vysoká pravděpodobnost, že bude program rozšířen o další misi (Atlantis STS-135 v červnu 2011), kterou nyní podrobněji plánují manažeři NASA, i když zatím nedostala zelenou. Některé hlasy dokonce volají po prodloužení programu do té doby, než bude k dispozici jakýkoliv náhradní dopravní prostředek, to je však vzhledem k současné situaci již téměř vyloučeno.

www.astro.cz 


Alfa Aurigidy 2010                                                                                                                                         21.8.2010 16:45

 
V noci z 31. augusta 2010 na 1. septembra 2010 nastane maximum zaujímavého meteorického roja alfa Aurigidy. Roj sa vyznačuje veľmi premenlivou aktivitou s pomerne vysokým zastúpením jasných bolidov. Alfa Aurigidy sú aktívne každý rok, avšak ich ZHR je málokedy vyššia ako 9 meteorov za hodinu. Radiant roja leží neďaleko jasnej a známej hviezdy Capella, ktorú nájdeme v súhvezdí Povozník.
 
Obdobie aktivity tohto roja nastáva okolo 25. augusta a trvá až do 6. septembra. Maximum pripadá každoročne na 1. septembra (dĺžka Slnka 158°). Radiant má polohu α = 5 hod 40 min, δ = +41°. Meteory tohto roja sú pomerne rýchle, rýchlosť vstupu do atmosféry Zeme je až 66 km/sek. Napriek tomu, že rojová aktivita alfa Aurigíd je pomerne nízka, v rokoch 1935, 1986 a 1994 boli pozorované maximá o ZHR vyššej ako 30 meteorov za hodinu. Veľmi zaujímavé bolo maximum v roku 2007, kedy vizuálny pozorovatelia zaznamenali frekvenciu okolo 40 - 60 meteorov za hodinu. Radarové pozorovania počas maxima v roku 2007 však zaznamenali až niekoľko sto meteorov za hodinu. Meteorický roj alfa Aurigidy sa v ničom nepodobá chronicky známym Perzeidám. Je to veľmi málo preskúmaný meteorický roj, ktorý je nepredvídateľný vo svojom správaní sa vzhľadom na počet meteorov za hodinu. Niektorí astronómovia sa domnievajú, že by sa roj mohol aj tohto roku prezentovať zvýšenou aktivitou. Materskou kométou roja je dlhoperiodická kométa Kiess (C/1911 N1). V blízkosti Slnka sa kométa naposledy ocitla v roku 1911. Predtým to bolo pravdepodobne v roku 83 pred našim letopočtom. To znamená, že kométa navštívila vnútorné časti Slnečnej sústavy za posledných 2500 rokov iba dvakrát. Roj je teda absolútne neznámy, nepoznáme rozloženie častíc na dráhe kométy. Navyše je pomerne málo pozorovaný. Aurigidy majú jednu veľmi zvláštnu vlastnosť. Sú veľmi charizmatické a po ich prelete oblohou za nimi zostáva akási diamantová trblietavá stopa, ktorá je sfarbená modro - zeleno. Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že kométa veľa času na svojej púti okolo Slnka strávi v temnote vonkajších častí Slnečnej sústavy. Preto je jej povrch relatívne nedotknutý slnečným žiarením. Avšak toto tvrdenie je len v roli domnienok a tak ho netreba brať veľmi vážne.
 
Tohtoročné maximum nebude mať práve najideálnejšie pozorovacie podmienky, nakoľko bude na oblohe svietiť Mesiac blížiaci sa do poslednej štvrti. Nad obzor sa vyhupne už okolo 22:00 LSEČ. Z dôvodu istej pravdepodobnosti nárastu aktivity roja je vhodné pozorovať celú noc od 31.8. do 1.9.2010.
 
 

Dnes v noci maximum meteorického roje Perseidy                                                                               12.8.2010 - 19:00
 
Dnes v noci nastane maximum meteorického roje Perseidy, podmínky k pozorování budou dobré, jen počasí nebude moc přát, v Čechách by mělo být oblačno až zataženo, na Moravě může být místy i jasno, to zejména na severní Moravě.
 
Snímek oblačnosti nad ČR z přeletu družice NOAA v 18:25
 
 
 
zdroj obrázku: www.chmi.cz 
 

Pohyb oblačnosti můžete sledovat na www.chmu.cz/meteo/sat/msghrit/msg_show_www.php 
Pozdě večer, a v noci je potřeba sledovat kanál 24H-MFwww.chmu.cz/meteo/sat/msghrit/msg_show_www.php.
 
Pokud by jste měli nějaké dotazy ohledně těch družic, nebo Perseid, tak mi napište, budu tu tak do tří do rána, pokud bude co sledovat :-)
 
Tak přeji jasnou oblohu, a ať Vám létají ;-)
 

Meteorický roj Perseidy slibuje pěknou podívanou, nebude rušit Měsíc                                           8.8.2010 - 20:00                                        
 
Noc ze 12. na 13. srpna slibuje v případě jasného počasí každoroční astronomickou podívanou v podobě maxima meteorického roje Perseid. Tento rok jsou podmínky ke sledování roje nakloněny, neboť neruší Měsíc, který by jinak přezářil oblohu a znemožnil spatřit slabší meteory. Navíc i načasování samotného maxima, během něhož by pro naši zeměpisnou šířku mělo spadnout přes 75 meteorů v hodině, je velmi příznivé.
 
 
Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 145 ze 6. 8. 2010.
 

Meteorický roj je úkaz, při kterém se proud drobných částeček meziplanetárního prachu (nejčastěji uvolněného z jádra komet) o velikostech ne větších jak zrnka písku střetává se Zemí a částečky při svém průletu atmosférou shoří. Na obloze se jeví jako rychlé body s úzkým svítícím ohonem, proto "padající hvězdy". Ve skutečnosti ovšem z nebe žádná hvězda nezmizí. Veřejnosti nejznámějším pravidelným rojem jsou právě Perseidy, a to hlavně díky skutečnosti, že jeho aktivita vrcholí za letních nocí. Ve skutečnosti ale patří ke třem dalším rojům v roce, jejichž tzv. hodinová zenitová frekvence dosahuje nebo přesahuje 100 meteorů za hodinu (dalšími dvěma jsou lednové Kvadrantidy a prosincové Geminidy). Lidově jsou také proslulé svým přídomkem "Slzy svatého Vavřince", neboť nejvíce meteorů padá v neblaze proslulém výročí mučednické smrti římskokatolického duchovního sv. Vavřince. Ten byl podle pověsti 10. srpna 258 upečen zaživa na rožni za to, že v období perzekuce křesťanů za vlády římského císaře Valeriána odmítl odevzdat majetek církve vládci a raději jej rozdal chudým.

Mateřskou kometou roje je 109P Swift-Tuttle, která se ke Slunci vrací jednou za 133 let. Naposledy se ke Slunci přiblížila v roce 1992, další návrat se očekává až v červnu roku 2126. Aktivita roje však ani po osmnácti letech od průchodu komety přísluním nijak výrazně neutuchá. Ba naopak - vlivem poruch vlákna meteoroidů (částeček v proudu meziplanetárního prachu) především gravitačními účinky Saturnu se mohou pozorovatelé ve výjimečných případech těšit ze zvýšených frekvencí (až 400 meteorů v hodině). To ale astronomové na letošní maximum nepředpovídají.

Radiant letního roje, tedy místo, odkud meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají, leží v severním cípu souhvězdí Persea (odtud název Perseidy). Toto souhvězdí je v našich zeměpisných šířkách cirkumpolární, nikdy nezapadá (tudíž nezapadá ani radiant). Počet meteorů, který bychom za ideálních podmínek na celé obloze spatřili za hodinu (pro Perseidy se udává právě 100), je však třeba přepočítat na výšku radiantu nad obzorem. Čím je radiant roje níže, tím méně meteorů spatříme (většina meteorů "spadne" pod obzorem). Nejvýše je v době každoročního maxima Perseid kolem 12. srpna v ranních hodinách před rozbřeskem, kdy v České republice můžeme spatřit 75-90 meteorů za hodinu (tedy průměrně 1-2 meteory za minutu). Tomu nahrává i předpověď okamžiku letošního maxima, které nastane někdy po půlnoci z 12. na 13. srpna, tedy v druhé polovině noci. V té době navíc vůbec nebude rušit Měsíc, který zapadne už 12. srpna večer ve fázi úzkého srpku.

"Padající hvězdy" nebudou létat jen v noci maxima roje. U Perseid se první meteory objevují již koncem července. Jsou poměrně rychlé - vstupní rychlost meteoroidů do zemské atmosféry je 59 km/s (nejrychleji se mohou z fyzikálních důvodů meteory pohybovat 72 km/s, což je případ listopadových Leonid). Perseidy jsou navíc známé lehce zelenavým zabarvením. Nástup jejich aktivity je pozvolný, zato sestup po maximu je poměrně strmý. Aktivita končí asi 12 dní po maximu.

Kde a jak pozorovat?

K pozorování si najděte místo, na kterém je výhled na oblohu co nejméně rušený vysokými stromy či domy. Také je třeba brát v úvahu možný výskyt přízemních mlh v ranních hodinách, proto doporučujeme nějaké vyvýšené místo. V neposlední řadě je pro spatření co největšího počtu meteorů nezbytné vydat se dál od osvětlených aglomerací za tmavší oblohou (ideální je samozřejmě pozorování v horách nebo na vysočině).

Samotné pozorování meteorů nevyžaduje žádné speciální vybavení, jakým je kupříkladu dalekohled. Právě naopak. Meteory vyletují z radiantu náhodně po celé obloze, takže stačí upřít zrak do vesměs libovolného místa na nebi a čekat na první "padající hvězdu". Zorný úhel lidského zraku samozřejmě nezabere celou oblohu, takže je dobré směr pohledu občas změnit. Celou scenérii je nejvhodnější sledovat vleže, například z venkovního lehátka nebo ze spacáku. I když v srpnových nocích ještě zdaleka nemrzne, doporučujeme teplé oblečení, a přikrývky. Nejlepší období k pozorování je v průběhu maxima v druhé polovině noci až do rozbřesku (od půlnoci do přibližně půl páté ráno), kdy radiant roje stoupá nad obzor.

Pár tipů pro začínající fotografy

Pokud se rozhodnete nějaký meteor zachytit na fotografický film či digitální fotografii, rozhodně vám nepostačí pouhý kompaktní fotoaparát do ruky. V první řadě je třeba fotoaparát ustavit na nějaký stativ a namířit do vybrané části oblohy (kolem půlnoci například do nadhlavníku, kde bude vrcholit souhvězdí Labutě s jasným oblakem Mléčné dráhy). Váš fotoaparát musí být schopen snímat i několikasekundové expozice (případně manuálně ovladatelnou uzávěrku na libovolnou dobu, obecně je to označeno písmenkem "B"). Jestliže tyto předpoklady vaše fotografická výbava splňuje, pak stačí v průběhu noci v náhodnou dobu namířit objektiv k obloze, otevřít uzávěrku (či spustit co nejdelší expozici) a čekat, že ve hvězdném poli, které váš fotoaparát právě zabírá, proletí nějaký jasnější meteor. Na snímku se pak projeví jako úzká světelná stopa, někdy i s občasnými zjasněními. Samozřejmě velkou "výhrou" může být světelný širokoúhlý objektiv, s jehož použitím se při kratších expozicích příliš neprojeví rotace Země (hvězdy se nebudou jevit jako malé oblouky, ale body) a zaberete větší část oblohy, tudíž zvýšíte šanci k zachycení nějaké meteorické stopy. Podrobnější rady na fotografování meteorů najdete například zde: cassi.astronomie.cz/fotografovani.htm.

Z letošních meteorických rojů už žádný nebude mít tak příznivé podmínky. Prosincové Geminidy budou rušeny Měsícem ve fázi dva dny po první čtvrti, tedy hlavně v první půli noci. Velmi zajímavé vyústění však budou mít pro české pozorovatele Kvadrantidy v noci ze 3. na 4. ledna 2011. Při jejich pozorování Měsíc nebude vůbec rušit, neboť bude v novu a 4. ledna krátce po východu Slunce jeho temný kotouč předvede jedinečné představení v podobě částečného slunečního zatmění. Při jeho maximální fázi bude nad územím České republiky skryto okolo 79 procent slunečního průměru.

http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/08/05/perseidy_v_roce_2004_foto_fred_bruenjes.jpg

www.astro.cz 


Polární záře                                                                                                                                                                                                   4.8.2010 - 10:00


V severním Neměcku byla z úterý na středu pozorovatelná polární záře, v Česku nakonec ne. Šance bude ještě dnes ze středy na čtvrtek, to by ale nemělo přát počasí.
 
http://www.spaceweather.com/submissions/pics/j/Jesper-GrAcnne-aurora-IMG_3193---Version-2_1280876672.jpg
 
 

Hvězda zběsile prchá z naší Galaxie                                                                                                        3.8.2010 - 12:00

Asi před 100 milióny roků se jeden trojhvězdný systém pohyboval v chaotické centrální části naší Galaxie, což mimořádně změnilo jeho životní osud. Toto trio se dostalo příliš blízko k obří galaktické černé díře, která jednu z hvězd zachytila a další dvě doslova vymrštila mimo Mléčnou dráhu. Tuto dramatickou událost doplnila další hvězdná "manipulace", když se tyto dvě prchající hvězdy spojily a vytvořily mimořádně horkou modrou hvězdu.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/07/27/uprchlik.jpg
 

Tento příběh může vypadat jako science fiction, avšak astronomové využívající Hubblův kosmický dalekohled HST tvrdí, že to je nejpravděpodobnější scénář pro tzv. hyperrychlou hvězdu, známou jako HE 0437-5439 - jednu z nejrychlejších, jaká byla doposud pozorována. Pohybuje se napříč oblohou rychlostí 2,5 miliónu km za hodinu, tj. 3krát rychleji než Slunce obíhá kolem středu Galaxie. Pozorování z HST potvrdila, že hvězdný "utečenec" pochází z jádra Galaxie, kde byl jeho původní domov.

Většina z 16 doposud známých hvězd s nadměrně vysokou rychlostí, objevených od roku 2005, jsou velmi pravděpodobně exulanti z jádra naší Galaxie. Avšak tato pozorování z HST jsou první přímé výzkumy sjednocující rychle se pohybující hvězdy s jejich původem v galaktickém centru.

"Při použití HST můžeme poprvé vystopovat zpět místo, odkud hvězda pochází, a to na základě měření jejího pohybu po obloze, který vychází přímo z centra Mléčné dráhy," říká astronom Warren Brown (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, Massachusetts) a člen týmu, který pomocí HST pozoroval prchající hvězdu. "Tyto hvězdy-vyhnanci jsou velmi vzácné v populaci naší Galaxie, čítající asi 100 miliard hvězd. Zhruba každých 100 miliónů roků se v Galaxii objeví jedna hyperrychlá hvězda."

Přesuny těchto "utržených" hvězd mohou odhalit, jak je rozložena temná hmota obklopující naši Galaxii. "Výzkum těchto hvězd může poskytnout více stop ke zjištění povahy části neviditelné hmoty ve vesmíru a může pomoci astronomům lépe porozumět vzniku galaxií," říká vedoucí týmu Oleg Gnedin (University of Michigan, Ann Arbor). "Projev gravitace temné hmoty lze určit na základě tvaru trajektorie hyperrychlé hvězdy na cestě z naší Galaxie."

Hvězdný vyvrženec již křižuje vzdálené okolí Galaxie, vysoko nad galaktickým diskem, zhruba 200 000 světelných let od jejího jádra. Pro srovnání: průměr disku naší Galaxie je přibližně 100 000 světelných let. Na základě zjištění směru pohybu unikající hvězdy a určením jádra Galaxie jako výchozího bodu úniku vypočítal vědecký tým, jehož členy jsou Warren Brown a Oleg Gnedin, jakou rychlostí musela být hvězda vyvržena, aby dosáhla své současné polohy.

"Hvězda se pohybuje absurdní rychlostí - dvakrát větší, než je nutná k úniku z gravitačního pole naší Galaxie," vysvětluje Brown, lovec hvězd s nadměrnou rychlostí, který první hvězdu prchající z naší Galaxie objevil v roce 2005.

Zde je další zádrhel tohoto příběhu. Na základě zjištěné rychlosti a polohy hvězdy HE 0437-5439 musí být její stáří minimálně 100 miliónů roků, aby se mohla z centra Galaxie dostat do tohoto místa. Nicméně její hmotnost - 9krát větší než hmotnost Slunce - a modrá barva znamená, že by měla spotřebovat svoje palivo zhruba za 20 miliónů roků po svém vzniku, tedy mnohem dříve, než je doba potřebná k jejímu přesunu do současného místa.

Nejpravděpodobnější vysvětlení pro modrou barvu hvězdy a vysokou rychlost je, že byla součástí trojnásobné hvězdné soustavy, která byla rozbita v důsledku gravitačního hvězdného kulečníku - působením monstrózní černé díry. Tato představa udělení únikové rychlosti hvězdě byla poprvé navržena v roce 1998. Teorie předpokládá, že superhmotná černá díra v centru naší Galaxie může mimo Galaxii vyvrhnout jednu hvězdu v intervalu přibližně 100 000 let.

Warren Brown se domnívá, že trojnásobný hvězdný systém obsahoval dvojici těsně obíhajících hvězd a třetí vzdálenější složku, rovněž gravitačně vázanou k této soustavě. Černá díra odtrhla vnější složku a navedla ji pryč z dosahu přitažlivosti dvojhvězdy. Hybnost k smrti odsouzené hvězdy byla předána hvězdné dvojici, která tak byla nasměrována k úniku z naší Galaxie. Jakmile se dvojice dostala na únikovou dráhu, pokračovala v normálním hvězdném vývoji. Hmotnější hvězda se vyvíjela mnohem rychleji a přešla do stadia rudého obra. Rozpínající se atmosféra zahalila rovněž jejího průvodce. Díky tomu druhá složka dvojhvězdy kroužila po spirále smrti, až nakonec došlo ke splynutí obou hvězd - vznikla jedna superhvězda, tzv. modrý opozdilec.

"Zatímco tento příběh modrých opozdilců se může zdát zvláštní, můžeme je spatřit v Mléčné dráze, kde se rovněž nachází velké množství hvězd ve vícečetných soustavách," dodává Brown.

www.astro.cz 


Kosmický výstup dvou ruských kosmonautů                                                                                                                       26.7.2010 - 20:27

27.července od cca 5:45 ráno poběží na NASA TV přímý přenos kosmického výstupu dvou ruských kosmonautů, cílem bude integrovat do staničních systémů nový modul Rassvet.

Fotografie planetky Lutetia, kolem které prolétala sonda Rosetta                                                        13.7.2010 - 2:40
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/07/12/lutetia.jpg
 


Loď Progress dnes v 18:17 SELČ zakotvila u ISS                                                                                                                4.7.2010 - 18:30

Pokus o připojení lodi Progress ke stanici ISS se dnes nepovedl                                                                         2.7.2010 - 20:32
 
Kvůli přerušení komunikační linky naváděcího systému mezi stanicí a lodí Progress, navedení Progressu posádkou stanice nebylo možné. Progress se od stanice nyní z bezpečnostních důvodů vzdaluje, kdy proběhne další pokus o spojení zatím není jisté, podle zákonů nebeské mechaniky to však nemůže být dříve než za zhruba 48 hodin.
 

Dnes od cca 18:30 SELČ na NASA TV přílet zásobovací lodi Porgress k ISS                                                      2.7.2010 - 14:47

Poslední dva starty raketoplánů posunuty                                                                                                                              1.7.2010 - 23:00
 
NASA posunula poslední dva starty raketoplánů. Discovery poletí 1. listopadu a Endeavour 26. února 2011.

Zásoby k ISS                                                                                                                                                                                                  1.7.2010 - 11:42
 
Z kosmodromu Bajkonur včera v 17:35 SELČ odstartovala zásobovací loď Progress M-06M, která míří s 2,5 tunami zásob k ISS. Připojit by se k ní měla v pátek krátce před 19. hodinou.

Dnes ve 13:28 letního času nastal letní slunovrat                                                                                 21.6.2010 - 14:00 

Dnes ve 23:35 SELČ odstartovala k ISS kosmická loď Sojuz TMA-19                                                                    15.6.2010 - 23:45
 

Dnes ve 23:35 SELČ startuje do vesmíru kosmická loď Sojuz TMA-19 s novou posádkou k ISS       15.6.2010 - 8:45

Srážka Neptunu s kometou                                                                                                                        10.6.2010 - 22:15
 
Astronomové objevili nové důkazy potvrzující fakt, že v nedávné minulosti se planeta Neptun srazila s kometou. Své závěry přednesli na 216. konferenci Americké astronomické společnosti, která se konala v Miami (Florida, USA). Článek popisující objev byl přijat k publikování v časopise Astronomy and Astrophysics.
 
Autoři práce analyzovali údaje o atmosféře planety, které na Zemi předal evropský vesmírný dalekohled Herschel. Astronomové zjistili, že atmosféra planety Neptun obsahuje mimořádně velké množství oxidu uhelnatého - CO. Tato skutečnost může mít několik možných vysvětlení, z nichž nejvíce pravděpodobné jsou dvě možnosti. Jedna z variant předpokládá, že oxid uhelnatý se dostává do atmosféry z nějakého stálého a hloubkového zdroje, odkud pomalu prostupuje do vyšších oblastí atmosféry. Podle druhé varianty dopravila oxid uhelnatý do atmosféry planety kometa, která se před nějakou dobou s Neptunem střetla.

Nové údaje o rozložení oxidu uhelnatého v atmosféře potvrzují spíše druhou hypotézu: jeho koncentrace ve stratosféře je podstatně vyšší než v troposféře - tj. ve vrstvě atmosféry, nacházející se pod stratosférou. V souladu s výpočty odborníků došlo k předpokládané srážce asi před 200 roky. Kometa měla odhadovaný průměr přibližně 2 km.

Již dříve objevil Emmanuel Lellouch (Paris Observatory) dvakrát větší množství oxidu uhelnatého ve stratosféře v porovnání s troposférou Neptunu. "Jsem přesvědčen, že musí existovat vnější zdroj oxidu uhelnatého," říká Leigh Fletcher (University of Oxford, United Kingdom), který se nepodílel na zmiňovaném výzkumu. Počátkem tohoto roku Leigh Fletcher publikoval článek, v němž popisoval mnohem vyšší obsah oxidu uhelnatého v atmosféře Neptunu, který byl zjištěn v infračerveném oboru na základě měření japonské družice Akari 2.

Emmanuel Lellouch přišel poprvé s tímto vysvětlením před 5 roky na základě mnohem méně přesných měření pomocí radioteleskopu IRAM (Institute for Radio Astronomy in the Millimeter Range) o průměru 30 m, který se nachází v oblasti Sierra Nevada, poblíž Pico Veleta (Španělsko). Údaje získané kosmickou observatoří Herschel jsou však mnohem spolehlivější.

Leigh Fletcher tvrdí, že je velmi pravděpodobný i druhý vnější zdroj oxidu uhelnatého: dlouhodobý déšť prachu a mikrometeoritů. Když tyto částice podléhají v atmosféře planety Neptun erozi, je pravděpodobné její doplňování vodou, kterou obsahují, společně s malým množstvím oxidu uhelnatého. Nicméně Lellouch zjistil, že stratosféra Neptunu obsahuje mnohem více oxidu uhelnatého než vody.

Přestože Fletcher říká, že chemické procesy při těchto interakcích jsou stále ještě málo známé, Lellouch připomíná kometu Shoemaker-Levy 9, jejíž úlomky v roce 1994 dopadly na planetu Jupiter, čímž v její atmosféře došlo ke zvýšení obsahu oxidu uhelnatého, na rozdíl od vody.

Lellouch říká, že měření z družice Herschel jsou v souladu s původními výpočty, na jejichž základě navrhoval, že se kometa o průměru 2 km srazila před 200 roky s Neptunem - tato velikost komety a uvedené časové období by umožnilo oxidu uhelnatému difundovat do oblasti stratosféry, jak je to v současné době pozorováno.

Protože Neptun je menší než Jupiter, jeho přitažlivost je rovněž menší, nicméně blízkost Kuiperova pásu znamená, že velká ledová tělesa se mohou s větší pravděpodobností přiblížit právě k Neptunu. Předpokládá to planetolog Luke Dones (Southwest Research Institute in Boulder, Colorado). Domnívá se, že kometa o průměru 2 km se může srazit s Neptunem přibližně jednou za 2 000 roků.

www.astro.cz 


Soyuz TMA-17 přistál                                                                                                                                                                                   2.6.2010 - 6:00

 2. června v 5:25 SELČ přistál v Kazachstánu návratový modul kosmické lodi Soyuz TMA-17. 
 

Raketoplán Atlantis po 25 letech skončil                                                                                                  28.5.2010 - 13:10
 
Ve čtvrtek 26. května přistál v Kennedyho kosmickém středisku raketoplán Atlantis. Při své misi k Mezinárodní kosmické stanice strávil ve vesmíru 11 dní. Na samotném letu by možná samo o sobě nic pozoruhodného nebylo, kdyby to nebyl vůbec poslední let tohoto raketoplánu.
 
Jak víte, raketoplány končí, s jistotou nás čekají už jen dva starty. Atlantis teď bude v pohotovosti jako záchranný letoun v případě problémů při dvou zbývajících misích. Máme tak příležitost ohlédnout se stručně za tím, co raketoplán vykonal.

Na svou první misi se vydal 3. října 1985. Co přesně bylo jeho úkolem, to si nepovíme. Let byl zcela pod kontrolou Ministerstva obrany. A takových letů vykonal celkem 5.

Do vesmíru se Atlantis podíval během své 25leté éry 32krát. Jedním z hlavních úkolů bylo vypouštění družic, ať už komunikačních nebo vědeckých. V roce 1989 vyslal sondy Magellan k Venuši a Galileo k Jupiteru, o dva roky později vynesl Comptonovu gama observatoř.

Roku 1995 se stal prvním americkým raketoplánem, který přistál u Ruské orbitální stanice Mir. A když Mir shořel v atmosféře, byly od roku 2000 všechny další mise raketoplánu zaměřeny na výstavbu a zásobování Mezinárodní kosmické stanice. Tedy skoro všechny až na jednu. Loni v květnu doletěl až k Hubbleovu kosmickému dalekohledu, který se dočkal své poslední opravy.

Právě probíhá diskuze, jak v NASA, tak v americké státní administrativě o případném přidání ještě jednoho startu Atlantisu. Žádné rozhodnutí, ale zatím nepadlo.

http://www.astro.cz/_data/images/news/2009/05/09/atlantissts-117.jpg

www.astro.cz 


Raketoplán Atlantis dosedl na Floridě po úspěšné misi STS-132                                                                             26.5.2010 - 14:50

 Dnes v 14:48 SELČ na Floridě naposledy přistál raketoplán Atlantis.
 

Raketoplán Atlantis právě odstartoval na svoji poslední misi STS-132                                                                14.5.2010 - 20:20
 

Raketoplán Atlantis zamíří k Mezinárodní kosmické stanici s novým ruským modulem                       14.5.2010 - 7:30
 
14. května začne startem z Kennedyho kosmického střediska na Floridě 12denní mise STS-132 raketoplánu Atlantis a jeho šestičlenné posádky, který při tomto letu dopraví na stanici ISS ruský modul Rassvet a nosník s náhradními díly. Posádka raketoplánu také provede výměnu baterií jednoho ze segmentů se solárními panely kosmické stanice. Půjde o 32. start stroje Atlantis, který bude zároveň také jeho posledním.
 
Nákladový prostor letounu Atlantis naplní ruský modul Rassvet (v překladu Úsvit), který bude pátý den mise STS-132 uchopen robotickou paží kosmické stanice a připojen k ruskému modulu Zarya. Zde bude Rassvet sloužit hlavně jako čtvrtý stykovací uzel ruského segmentu stanice pro připojování lodí Sojuz a Progress a také jako "skladiště" pro vybavení a náklady. Modul Rassvet nese označení MRM-1 (Mini Research Module) a je identickým dvojčetem modulu MRM-2 Poisk, který se stal součástí ISS v listopadu 2009 (vypuštěn byl pomocí rakety Sojuz). Rassvet je vejčitého tvaru, jeho délka činí 6 metrů a průměr 2,35 metru. Obytný prostor v jeho útrobách představuje asi 5,85 metru krychlového. Rassvet bude při startu obsahovat také asi 3 tuny nákladu, který bude upevněn vevnitř i zvenčí.
 
Kromě nového ruského modulu bychom v nákladovém prostoru raketoplánu našli i nosič ICC-VLD, na němž budou vypuštěny některé náhradní díly. Půjde především o náhradní anténu Ku-Band, sloužící k odesílání většího množství dat z ISS na Zemi a o šest nových baterií pro energetický modul P6. P6 je vůbec nejstarším segmentem stanice se solárními panely, jež byl vypuštěn v listopadu roku 2000. Modul obsahuje celkem 12 baterií, které sbírají energii ze dvou křídel solárních panelů modulu a zásobují elektřinou systémy při přeletu noční polokoule bez slunečního svitu. Každá baterie se skládá ze 76 nikl-vodíkových článků a váží asi 166 kilogramů. Polovina baterií modulu P6 byla vyměněna v červenci 2009 během mise STS-127, druhá polovina přijde na řadu nyní.
 
Posádka raketoplánu Atlantis vykoná během šesti dnů pobytu na ISS celkem tři kosmické výstupy, z nichž dva budou věnovány výměně baterií a jeden instalaci přivezených náhradních dílů.
 

Posádku mise STS-132 tvoří šest zkušených astronautů. Jsou to:

  • Velitel Ken Ham
    Kapitán amerického námořnictva, který se do vesmíru vydává podruhé, jeho první cestou do vesmíru byla mise Discovery STS-124, kde sloužil jako pilot. Jako velitel bude mít zodpovědnost za bezpečnost a vykonání úkolů mise. Bude řídit raketoplán během příletu ke stanici a přistání na Zemi.
  • Pilot Dominic Antonelli
    Velitel v americkém námořnictvu. Jako pilot bude asistovat veliteli a bude řídit raketoplán při odletu od stanice. Bude také sloužit jako koordinátor kosmických výstupů. Do vesmíru se vydává taktéž podruhé, letěl jako pilot na misi Discovery STS-119.
  • Letový specialista 1 Garrett Reisman
    Má za sebou dlouhodobý pobyt na ISS v roce 2008, kdy zde strávil 3 měsíce jako člen 16. a 17. dlouhodobé posádky stanice. Má za sebou také jeden kosmický výstup. Sbírku kosmických výstupů si při této misi rozšíří na tři.
  • Letový specialista 2 Michael Good
    Vysloužilý plukovník amerického letectva se vydá do vesmíru podruhé. Vloni se zúčastnil poslední servisní mise k Hubbleovu teleskopu, při které vykonal dva kosmické výstupy. Stejný počet vycházek jej čeká i tentokrát.
  • Letový specialista 3 Steve Bowen
    Kapitán amerického námořnictva a vůbec první důstojník z ponorky vybraný NASA. Poprvé se do vesmíru podíval na konci roku 2008 při misi Endeavour STS-126, při které absolvoval tři kosmické výstupy, nyní jej čekají dva.
  • Letový specialista 4 Piers Sellers
    Nejzkušenější člen posádky, do vesmíru se vydává potřetí (předtím se zúčastnil misí Atlantis STS-112 a Discovery STS-121). Během svých letů uskutečnil šest kosmických výstupů, při kterých strávil skoro 41 hodin ve volném prostoru.
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/05/13/crew.jpg
 
 

Páteční start raketoplánu Atlantis                                                                                                                                                   11.5.2010 - 18:05
 
Raketoplán Atlantis by měl odstartovat v pátek 14.5.2010 ve 20:20 SELČ. Na NASA TV poběží přímý přenos startu.
 
 

 
Z České republiky dnes bude 3x pozorovatelná ISS                                                                                                           5.5.2010 - 12:26
 
Nad Českou republikou dnes přelétá 3x po sobě ISS, vždy zhruba od západu na východ.
 
Čas přeletu Jasnost ISS
20:28:27 -3.1 mag.
22:03:57 -2.5 mag.
23:39:16 -0.9 mag.
 

Hubbleův kosmický teleskop slaví 20 let                                                                                                                                 24.4.2010 - 15:20

Teleskop byl do vesmíru dopraven 24.4.1990 na palubě raketoplánu Discovery při misi STS-31

Družice SDO poslala první obrázky Slunce                                                                                                                              23.4.2010 - 10:00
 
Družice SDO je nejpokročilejší družicí, která kdy byla zkounstruována na pozorování Slunce.
 
http://www.nasa.gov/images/content/446589main_fulldiskmulticolor-orig_full.jpg
 

Raketoplán Atlantis přesunut na rampu 39A                                                                                              23.4.2010 - 9:30          
Na startovací rampu 39A byl dovezen raketoplán Atlantis který poletí k ISS, start je naplánován na 14.5.2010 ve 20:28 SELČ.
 
 

Raketoplán Discovery přistál na dráze 33 Kennedyho vesmírného střediska                                                20.4.2010 - 15:09
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/04/20/landing2.jpg
 
 
Záznam přistání raketoplánu Discovery
 
 

Raketoplán dostal povolení k přistání, za 48 minut sedá na Kennedy Space Center                                 20.4.2010 - 14:20

Další odklad přistání Discovery, další šance na dosednutí bude v 15:08 SELČ                                              20.4.2010 - 12:30

22.4.2010 nastane maximum meteorického roje Lyridy                                                                                                      20.4.2010 - 8:00
 
Ve čtvrtek 22. dubna nastane maximum meteorického roje Lyridy, meteory tohoto roje jsou poměrně rychlé, jejich rychlost při vstupu do atmosféry dosahuje až 49 km/s. Průměrná jasnost  meteorů je 2,5 mag.
 
 

Druhá možnost přistání byla zrušena, raketoplán by měl přistát v úterý 20. dubna ve 13:33 SELČ   19.4.2010 - 15:31

Přistání raketoplánu Discovery bylo kvůli počasí odvoláno na 16:23 SELČ                                                      19.4.2010 - 14:16

Dnes ve 14:48 SELČ přistane na Floridě raketoplán Discovery                                                                                   19.4.2010 - 7:28

Raketoplán Discovery opustil ISS 17.4 ve 14:52 SELČ                                                                                                      18.4.2010 - 18:00

NASA řeší problém s chladícím systémem na ISS                                                                                     15.4.2010 - 13:50

Třetí kosmická vycházka                                                                                                                                                                          14.4.2010 - 7:20
 
Kosmickou vycházku zahájili Clayton Anderson a Rick Mastracchio v 8:14 SELČ, vycházka trvala 6 hodin a 24 minut, vše se obešlo bez větších problémů. 

Druhá kosmická vycházka                                                                                                                                                                   11.4.2010 - 20:00
 
Kosmický výstup oba astronauté zahájili v 7:30 SELČ, vycházka trvala 7 hodin a 26 minut,  plán byl 6 hodin a 30 minut. Vyskytl se problém s utažením jednoho ze čtyř šroubů, nakonec jim nezbylo nic jiného, než uvolnit už utáhnuté šrouby a začít znova.

Záznam druhé kosmické vycházky
 
 
 

Ve čtvrtek 8.4.2010 odstartovala družice CryoSat-2                                                                                                          10.4.2010 - 14:55
 
 
 

První kosmická vycházka                                                                                                                           10.4.2010 - 14:40
 
Výcházka byla ukončena v 13:58 SELČ, trvala 6 hodin a 27 minut. Všechy plánované úkoly byly bez větších problémů splněny.

Záznam první kosmické vycházky
 
 
 

Závada raketoplánu Discovery                                                                                                                   8.4.2010 - 14:35
 
Při startu raketoplánu Discovery z kormidla odpadla dlaždice tepelného štítu, přistání by ale nemělo být ohroženo.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/04/07/tile.jpg
 

Raketoplán Discovery připojen k ISS                                                                                                                                           7.4.2010 - 17:40
 
Dnes v 9:44 SELČ u ISS zakotvil raketoplán Discovery.

Z Floridy právě odstartoval raketoplán Discovery                                                                                                               5.4.2010 - 12:21
 
 
 
 

Start raketoplánu Dicovery                                                                                                                                                                 5.4.2010 - 12:00
 
Za 21 minut je v plánu start Raketoplánu Discovery, startu zatím nic nestojí v cestě, snad jen mlha, co by se před východem Slunce mohla vytvořit.
 
      
 
 

Velikonoční start raketoplánu Discovery                                                                                                                                   4.4.2010 - 17:45

Start raketoplánu Discovery k misi STS-131 na Mezinárodní kosmickou stanici je v plánu právě na Velikonoční pondělí. Půjde především o zásobovací a údržbářský let, při kterém raketoplánem pocestuje dopravní modul Leonardo. I když se provoz raketoplánů nezadržitelně blíží ke svému závěru, mohou mise těchto strojů ještě stále lámat rekordy.
 
Hlavním úkolem mise STS-131 bude doručit na ISS asi 8 tun vybavení - především zásob, užitečného nákladu a vědeckých přístrojů. Místo v nákladovém prostoru raketoplánu zaujme nákladní modul MPLM Leonardo. Moduly MPLM jsou italské výroby a světlo světa spatřily tři, z toho dva byly prodány NASA: Raffaello (má za sebou tři mise) a Leonardo (nyní poletí posedmé). Každý modul MPLM má tvar válce o délce 6,4 metru a průměru 4,5 metru a prázdný váží asi 4400 kilogramů. Při letu do vesmíru pojme skoro 10 tun vybavení. Během mise raketoplánu je modul připojen k ISS a otevřen pro posádku. Poskytuje veškerý komfort běžného staničního modulu (hermeticky uzavřený, naplněný dýchatelnou atmosférou, rozvody elektřiny a počítačové sítě, detektory ohně) takže astronauti do něj mohou bez problémů vstoupit a vyložit z něj náklad (při této misi to zabere celkem 100 hodin). Posléze je naplněn odpadem, dokončenými vědeckými experimenty a nepotřebným vybavením, vrácen do nákladového prostoru raketoplánu, v němž se vrátí na Zemi.
 
Při misi STS-131 v Leonardu najdeme například novou spací kóji pro členy posádky stanice, mrazák pro laboratorní vzorky, tělocvičný nástroj MARES pro fyzické cvičení astronautů a zkoumání působení stavu beztíže na jejich svaly nebo observatoř WORF, která bude skrz okno laboratoře Destiny pořizovat multispektrální obrázky Země i vesmíru.
 
Posádka raketoplánu na ISS uskuteční tři kosmické výstupy, při kterých dojde především na výměnu nádrže čpavku na pravé straně staničního "hřbetu." Cirkulující čpavek z těchto nádrží je používán k termoregulaci stanice. Nová nádrž, vynášená raketoplánem, váží asi 770 kilogramů.

A nyní slíbené rekordy. Během mise STS-131 budou poprvé v historii ve vesmíru pracovat zároveň čtyři ženy. V posádce raketoplánu najdeme tři a v dlouhodobé posádce ISS jednu. V posádce ISS najdeme také japonského astronauta a v posádce STS-131 japonskou astronautku, dva japonští astronauti se poprvé v historii potkají ve vesmíru. Během mise STS-131 bude na ISS celkem třináct lidí, toto ale nebude poprvé.

Posádku raketoplánu bude při misi STS-131 tvořit:

  • Velitel Alan Poindexter (na fotografii uprostřed)
    Kapitán amerického námořnictva, v NASA pracuje od roku 1998. Sloužil jako spojař v řídícím středisku v Houstonu a jako vedoucí astronaut v Kennedyho kosmickém středisku. Poprvé se do vesmíru podíval v únoru 2008 jako pilot mise Atlantis STS-122. Jako velitel bude zodpovědný za vykonání úkolů mise a aktivity posádky a raketoplánu. Bude také řídit raketoplán při příletu ke stanici a při přistání na Zemi.
  • Pilot James Dutton (třetí zleva)
    Roku 1991 promoval na U.S. Air Force Academy, v NASA pracuje od roku 2004. Sloužil jako spojař v řídícím středisku a má nalétáno více než 3300 hodin na 30 typech letadel. Tato mise bude jeho první cestou do vesmíru. Bude asistovat veliteli a řídit raketoplán během odletu od stanice.
  • Letový specialista Rick Mastracchio (druhý zprava)
    V NASA pracuje od roku 1990, původně jako letový kontrolor v Houstonu, jako astronaut vybrán roku 1996. Do vesmíru se podíval již dvakrát, při misi STS-106 a STS-118, při které absolvoval tři kosmické výstupy. Stejný počet výstupů ho čeká i při této misi.
  • Letová specialistka Dorothy Metcalf-Lindenburgerová (první zleva)
    Bývalá učitelka přírodních věd, podílela se také na geologickém výzkumu. V NASA pracuje od roku 2004, půjde o její první let do kosmu. Během mise bude zodpovědná za řízení robotické paže raketoplánu a koordinování kosmických výstupů.
  • Letová specialistka Stephanie Wilsonová (druhá zleva)
    Studovala na Harvardu, roku 1996 přestoupila z Jet Propulsion Laboratory do NASA. Tam původně pracovala na procedurách pro kosmické lety, poté jako spojařka v Houstonu. Má za sebou dva kosmické lety: STS-121 v roce 2006 a STS-120 v roce 2007. Během mise STS-131 bude řídit staniční robotickou paži a bude asistovat při navigaci během příletu a odletu od ISS.
  • Letová specialistka Naoko Yamazakiová (třetí zprava)
    V japonské kosmické agentuře JAXA pracuje od roku 1996, původně se zabývala vývojem nové kosmické techniky. Jako astronautka vybrána roku 1999, o pět let později začala pracovat v Houstonu. Při misi STS-131 bude zodpovědná za přivezený náklad a operace s ním. Bude to její první kosmický let.
  • Letový specialista Clayton Anderson (první zprava)
    V NASA pracoval původně jako manažer programu meziplanetárních sond Galileo a Magellan. Později byl manažerem Emergency Operations Center, do týmu astronautů vstoupil roku 1998. Má za sebou dlouhodobý pobyt na ISS (roku 2007 zde strávil 5 měsíců jako člen 15. dlouhodobé posádky). Při misi STS-131 absolvuje tři kosmické výstupy.
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/04/04/crew.jpg
 
 

Start Sojuzu TMA-18                                                                                                                                                                               2.4.2010 - 10:20
 
Z kosmodromu Bajkonur dnes ráno odstartovala kosmická loď Sojuz TMA-18 s tříčlennou posádkou.

 V pátek 2.dubna v 6:04 SELČ odstartuje k ISS ruská loď Sojuz TMA-18                                                 1.4.2010 - 2:05

 
Dnes se Měsíc potká s načervenalým Marsem v souhvězdí Raka                                                                         25.3.2010 - 16:30
 
 
 

Dnes ve 12:24 SEČ přistála v Kazachstánu kosmická loď Sojuz TMA-16                                                          18.3.2010 - 14:35

Expedition 22 lands in Kazakhstan
 

Přistání Sojuzu                                                                                                                                                                                         17.3.2010 - 18:22
 
Ve čtvrtek 18. března ve 12:24 SEČ přistane v Kazachstánu kosmická loď Sojuz se dvěma kosmonauty, kteří strávili 6 měsíců na ISS. Sledujte na NASA TV.

Mise raketoplánu Discovery v ohrožení                                                                                                 17.3.2010 - 15:45
 
Již několik týdnů stojí na startovací rampě raketoplán Discovery, připravující se k misi na Mezinárodní kosmickou stanici. Při testech jeho systémů se ale vyskytla kritická chyba, jež může mít za následek jeho převoz zpět do hangáru a dlouhodobé odklady.

Podle dosavadních (a stále platných) plánů má raketoplán Discovery odstartovat k misi STS-131 5. dubna. Ve vesmíru stráví celkem 13 dní a na Mezinárodní kosmickou stanici poveze nákladní modul s vybavením a zásobami a nosič s náhradními díly. Jeho posádka na stanici provede tři kosmické výstupy, při kterých například nainstaluje na "hřbet" stanice novou nádrž s chladící kapalinou. Náplň mise se nezmění, datum startu ale možná ano.

Při pokusném tankování paliva do nádrží pravého segmentu manévrovacích motorů selhal jeden z ventilů, kontrolujících průtok helia, používaného k natlakování nádrží. Problém by se pravděpodobně řešil výměnou celého segmentu manévrovacích motorů, což samozřejmě není možné provést na startovací rampě. Discovery by tak putoval zpět do hangáru VAB a odklad by střídal odklad. NASA nyní vyhodnocuje, zda je nutné problém řešit. V sekci je totiž více ventilů, kontrolujících heliové vedení a selhání jednoho z nich není hodnoceno jako bezpečnostní hrozba. Koncem týdne by měli inženýři v Kennedyho kosmickém středisku testovat zbylé ventily a pokud ty pracují správně, je dost možné, že Discovery poletí v termínu.

V případě odkladů má NASA relativně malý prostor k manévrování vzhledem ke končícímu programu raketoplánů. Jsou před námi poslední čtyři starty těchto strojů (poslední z nich, Discovery STS-133, se uskuteční 16. září 2010) a tak by bylo velmi problematické mise prohazovat nebo výrazně odkládat. Budoucnost raketoplánů je ale stále nejistá, stejně jako budoucnost celého amerického pilotovaného programu. Připomeňme počátkem února zveřejněnou koncepci budoucího amerického kosmického programu podle Baracka Obamy, který se zasazuje pro zrušení programu Constellation a převedení dopravy nákladů a lidí do vesmíru do rukou soukromých firem, jichž by byla NASA zákazníkem. Po letošním ukončení provozu raketoplánů by NASA zůstala na několik let závislá na partnerech (především na Rusku) v oblasti zásobování Mezinárodní kosmické stanice, jež má být v provozu minimálně do roku 2028. Není proto divu, že si mnoho lidí v USA stále pohrává s myšlenkou prodloužení letů raketoplánů. Manažer NASA John Shannon se minulý týden vyjádřil k této otázce a podle něj je toto stále proveditelné, i když NASA zatím stále směřuje k ukončení programu v tomto roce. Podle Shannona by stačilo přidat ročně k rozpočtu NASA asi dvě a půl miliardy dolarů a obnovit dodávky důležitých komponent (což by ale mohlo trvat až dva roky). I tak by to ale znamenalo důležitý příspěvek především k fungování Mezinárodní kosmické stanice, v jejímž zásobování jsou raketoplány nezastupitelné.
 

 Z mysu Canaveral právě odstartovala raketa Delta IV, s družicí GOES-P                                                 5.3.2010 - 1:00
 
GOES-P patří do řady meteorologických družic GOES, což znamená Geostationery Operational Environmental Satelite.  Po dosažení oběžné dráhy  bude družice předpovídat počasí, zjistí teplotu půdy, bude varovat před meteorologickými jevy, a mnoho dalšího.

GOES-P launches aboard a Delta IV rocket
 

Přelety ISS                                                                                                                                                                                                         4.3.2010 - 9:45
 
Mezinárodní vesmírná stanice ( ISS ) se vrací po delší době na večerní  oblohu, přelety pro Brno najdete zde.  Aktuální polohu ISS na mapě zde. Pokud má posádka ISS volno, na NASATV  "Live Space Station Video" běží živé záběry Země, nebo dění uvnitř stanice. Pokud posádka nemá volno a nejsou volné datové linky, pak nejspíš uvidíte mapu s aktuální pozicí ISS.
 

Přesun raketoplánu Discovery                                                                                                                                                           3.3.2010 - 12:12
 
Raketoplán Discovery byl přesunut k odpalovací rampě 39A, odkud má 5.dubna odstartovat k ISS.
 
Obrázky z webkamery na Kennedy Space Center
 
 
        
 
 
                                                                                                              
   
 

Bolid z letadla nad Shetlandy                                                                                                                     24.2.2010 - 17:15

Že je možné pozorovat meteory i z paluby letadla, není žádné tajemství. Zachytit ale takto bolid v době, kdy není v činnosti žádný výraznější roj je poměrně vzácné. Něco takového se podařilo, i když vlastně úplnou náhodou, anglickému astrofotografovi Petemu Lawrencovi.

Původně nastoupil 15. února 2010 do Airbusu A320 kvůli tomu, aby pořídil snímky polární záře, která se v té době hojně vyskytovala v okolí severního polárního kruhu. Určitě nepočítal s tím, že se mu podaří vyfotografovat ještě něco navíc.

Když se letadlo nacházelo ve výšce asi 11 kilometrů nad souostrovím Shetlandy, tvořícím nejsevernější výspu Skotska, náhle trup letounu i mraky pod ním osvítilo jasné světlo. Oblohu rozzářil bolid letící dolů směrem k obzoru.

V té době naštěstí Lawrencův fotoaparát Canon 20D mířil "správným" směrem, takže bolid zaznamenal a můžete si jej prohlédnout na přiloženém obrázku. Když se podíváte pozorně, zjistíte, že na snímku jsou zdánlivě dva meteory vedle sebe. Bolid byl totiž tak jasný, že způsobil odlesk na skle letadla.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/02/23/pete-lawrence1.jpg
 

Průvodce měsíčními útvary dokončen!                                                                                                   23.2.2010 - 14:30
 
Měsíc je zdaleka nejsnadněji pozorovatelným objektem na pozemské obloze. K jeho prohlížení nepotřebujeme temné nebe, příliš výkonný dalekohled ani žádné další speciální vybavení. Kolik astronomických nadšenců se však na Měsíci vyzná a kolik z nich dokáže o některých měsíčních útvarech něco povědět? Chcete-li měsíční svět blíže poznat, snad vám pomůže právě dokončený Průvodce měsíčními útvary.
 

Raketoplán Endeavour bezpečně přistál po misi STS-130                                                                                             22.2.2010 - 4:30
 
Raketoplán Endeavour dnes ve 4:20 SEČ úspěšně přistál na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.
 
 

Návrat raketoplánu Endeavour                                                                                                                                                       21.2.2010 - 17:35
 
Zítra 22.února v 4:16 SEČ je v plánu přistání raketoplánu Endeavour, přistání můžete sledovat na NASA TV.

Silný záblesk Iridia                                                                                                                                                                                   20.2.2010 - 14:17 
 
Dnes večer v 18:48:22 bude nad východní částí Jižní Moravy pozorovatelný záblesk družice Iridium. Záblesk bude mít jasnost -7 mag.
 
 
 

Endeavour odpojen od ISS                                                                                                                                                                 20.2.2010 - 14:05

Posádka raketoplánu se ke konci letového dne rozloučila s posádkou ISS a v 9:08 SEČ byly uzavřeny poklopy mezi stanicí a raketoplánem. Přistání je plánováno na 22.února ve 4:16 SEČ. 
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/02/20/endeavour.jpg
 
 
 

Start družice SDO k výzkumu Slunce                                                                                                         18.2.2010 - 18:11                        
Flotilu pozemních slunečních dalekohledů a vesmírných observatoří rozšířila v těchto dnech americká družice Solar Dynamics Observatory (SDO). Jedná se o první astronomickou družici realizovanou NASA v rámci programu Living With a Star (LWS - Život s hvězdou). Start družice o hmotnosti 3 100 kg v ceně 848 miliónů dolarů se uskutečnil 11. února 2010 pomocí nosné rakety Atlas 5.
 
  http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/02/12/sdo_logo.png
 
 

Endeavour u ISS                                                                                                                                           11.2.2010 - 16:20
 
Raketoplán Endeavour se dnes v 6:06 našeho času úspěšně připojil k ISS.                                                                                         
 

Raketoplán Endeavour odstartoval k ISS                                                                                                                                     8.2.2010 - 13:45
 
Raketoplán Endeavour s šestičlennou posádkou odstartoval v 10:14 SEČ z Floridy. Původně měl Endeavour odstartovat v neděli, NASA ale start odložila kvůli špatnému počasí. Byl to poslední noční start, další čtyři plánované vzlety by se měli uskutečnit za světla.
 
Endeavour Lifts Off  
 
 


 
Start raketoplánu Endeavour byl odložen kvůli špatnému počasí na pondělních 10:14SEČ                     7.2.2010 - 10:36
 

Start raketoplánu Endeavour                                                                                                                                                   6.2.1010 - 10:15
 
V neděli dopoledne se vydá k ISS raketoplán Endeavour s modulem Tranquillity a Cupola, start je plánován na 10:39 SEČ.
 
http://work.letectvi.cz/foto/kosmo/2010/02/sts130_posadka.jpg
 
Velitelem posádky raketoplánu bude George Zamka (na fotografii druhý zprava), plukovník amerického námořnictva. Má za sebou jeden kosmický let, sloužil jako pilot při misi STS-120 v roce 2007, která doručila na ISS modul Harmony. Má odlétáno více než 4000 hodin na více než 30 různých typech letadel.
Pilotem mise STS-130 bude Terry Virts (druhý zleva), plukovník amerického letectva. V NASA pracuje od roku 2000. Má nalétáno více než 3800 hodin na více než 40 typech letadel, STS-130 bude jeho prvním letem do vesmíru.
Mise bude mít 4 letové specialisty:
Kathryn Hireová, kapitán záložních sil amerického námořnictva. Dříve působila jako inženýr v Kennedyho kosmickém středisku, má za sebou jeden kosmický let (STS-90 v roce 1998, tato mise zkoumala vliv kosmického prostředí na lidský nervový systém).
Stephen Robinson (první zprava), veterán tří kosmických letů (STS-85 v roce 1997, STS-95 v roce 1998 a STS-114 v roce 2005) ve vesmíru strávil více než 831 hodin, z toho více než 20 hodin při kosmických výstupech. Dříve jako technik testoval software pro raketoplány a pomáhal vyvinout robotickou paži ISS.
Nicholas Patrick (první zleva), v NASA pracuje od roku 1998, má za sebou jeden kosmický let (STS-116 v roce 2006, při kterém strávil ve vesmíru 13 dní). Při misi STS-130 ho čekají tři kosmické výstupy, které absolvuje se svým kolegou Robertem Behnkenem.
Robert Behnken (třetí zleva), nadporučík amerického letectva, má za sebou taktéž jeden kosmický let (STS-123 v roce 2008), při kterém splnil tři kosmické výstupy o celkovém trvání 19 hodin a 19 minut. Při misi STS-130 bude působit jako vedoucí při kosmických výstupech.
 

Erupce třídy M2                                                                                                                                                                                           20.1.2010 - 12:30
 
Včera došlo na Slunci k erupci třídy M2. Zachytil ji i slovenský radioamatér Rudolf Slošiar. Erupce narušila ionosféru Země a trvalo 72 minut, než se vrátila do původního stavu. Pozorování zveřejnil server www.spaceweather.com
 
 

Dnes dělí Zemi a Měsíc největší vzdálenost, rovných 406 tisíc kilometrů                                           17.1.2010 - 11:48

Prstencové zatmění Slunce                                                                                                                      15.1.2010 - 14:38
 
Dnes v ranních a dopoledních hodinách proběhlo nad územím Afriky, Indie a Číny nejdelší prstencové zatmění Slunce v tomto století.
 

Online přenos kosmického výstupu z paluby ISS                                                                                   14.1.2010 - 10:00

Dnes v 11:10 by měli ruští kosmonauté Oleg Kotov a Maxim Surajev zahájit kosmickou vycházku, při které integrují k Mezinárodní kosmické stanici nedávno připojený modul Poisk. Online přenos z výstupu můžete sledovat na NASA TV.
 

Konstrukční vada nového modulu pro ISS může zabránit jeho vypuštění                                         13.1.2010 - 21:20
 
Ve středu 6. ledna byl převezen na rampu 39A Kennedyho kosmického střediska raketoplán Endeavour, který se má 7. února vydat k ISS v rámci mise STS-130 a doručit na stanici nový modul. To se ale může změnit na základě pozemního testu nového modulu, při kterém selhal jeho chladící systém.
 
Na stanici momentálně pracuje posádka Expedice 22 ve složení: velitel Jeffrey Williams (USA) a letoví inženýři Maxim Surajev, Oleg Kotov (oba dva z Ruska), Timothy Creamer (USA) a Sojči Noguči (Japonsko). Surajev a Kotov uskuteční 14. ledna asi šestihodinový kosmický výstup, při kterém se zaměří na nový modul Poisk, připojený ke stanici 12. listopadu 2009. Tento modul bude sloužit jako čtvrtý stykovací uzel ruského segmentu stanice pro lodě Sojuz a Progress. Surajev a Kotov ho při kosmické vycházce vybaví posledním chybějícím vybavením a připraví ho k plnohodnotné službě.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/01/10/sc05.jpg
 

Zemi minula planetka o průměru kolem 10 metrů ve vzdálenosti asi 120 tisíc kilometrů                 13.1.2010 - 17:40
 

Částečné zatmění Slunce 15. ledna 2010                                                                                                   6.1.2010 - 23:15
 
Toto zatmění bude pozorovatelné jako prstencové ve střední Africe a v jižní a jihovýchodní Asii (na vekém území Číny). Z našeho území jej bude možné pozorovat jako velmi malé částečné v ranních hodinách pouze ve východní části Moravy a Slezska krátce po východu Sluncem. Měsíc bude "zakousnutý" do slunečního kotouče zespod. Lepší podmínky ke spatření částečného zatmění pak budou mít obyvatelé Slovenska a Maďarska, odkud bude Slunce již nad obzorem. Interaktivní google mapka zatmění ZDE.
 
Město Východ Slunce Konec zatmění Výška Slun. nad obz.
při konci zatmění
Brno 7 hod 43 min 09 s 7 hod 49 min 53 s 0.01°
Olomouc 7 hod 42 min 06 s 7 hod 49 min 53 s 0.02°
Zlín 7 hod 39 min 05 s 7 hod 49 min 53 s 0.06°
Opava 7 hod 40 min 56 s 7 hod 49 min 53 s 0.04°
Ostrava 7 hod 38 min 59 s 7 hod 49 min 53 s 0.06°
Havířov 7 hod 38 min 10 s 7 hod 49 min 53 s 0.07°
Frýdek-Místek 7 hod 38 min 09 s 7 hod 49 min 54 s 0.07°
 

Meteorický roj Quadrantidy                                                                                                                           4.1.2010 - 6:00
 
Dnes nastane maximum meteorického roje Quadrantidy ze souhvězdí Pastýře, původem je  kometa Machholz 1, aktivita bude 50 až 80 za hodinu.

Kometa SOHO se nad Sluncem efektně vypařila                                                                                       3.1.2010 - 22:00

Nálet komety, který jsme mohli do odpoledních hodin 3. ledna 2010 sledovat pomocí družice SOHO, skončil efektním vypařením tělesa vysoko nad slunečním povrchem. Sluneční vítr kometární jádro doslova rozprášil. Podle snímků SOHO (z kamery LASCO C2) došlo k jeho destrukci kolem 13. hodiny středoevropského času.
 
http://www.astro.cz/_data/images/news/2010/01/03/vyrez.jpg
 
 

Kometa nejspíš vrazí do Slunce                                                                                                                   3.1.2010 - 12:15
 
Na snímcích družice SOHO, která několika kamerami pozoruje sluneční tvář v několika filtrech, je v kamerách LASCO C2 a LASCO C3 již jeden den pozorovatelná kometa, která se nezadržitelně blíží ke slunečnímu kotouči. Při tomto pohybu též zjasňuje a je více než pravděpodobné, že v následujících hodinách její nešikovný let skončí nebezpečně blízko nad žhavým slunečním povrchem.
 

Zatmění Měsíce 31.12.2009                                                                                                                                                                     3.1.2010 - 10:14
 
Počasí se 31.12 na zatmění Měsíce moc nevydařilo, přesto se v republice našla místa, kde zatmění pozorovatelné bylo !


Dnes dělí Zemi a Měsíc nejmenší vzdálenost, rovných 359 tisíc kilometrů                                           1.1.2010 - 15:50

Umírající hvězda ukazuje budoucí osud Slunce                                                                                           1.1.2010 - 0:30

Ve vzdálenosti 550 světelných roků od Země se hvězda podobná Slunci svíjí ve smrtelné křeči. Jedná se o hvězdu Chí Cygni, která zvětšila svůj objem a stala se rudým obrem tak velkým, že v případě, pokud by se nacházela v naší Sluneční soustavě místo Slunce, pohltila by všechny vnitřní planety včetně Marsu. Kromě toho začala dramaticky pulsovat - periodicky zvětšovat a zmenšovat svůj objem - jako by v jejím nitru tlouklo obrovské srdce. Detailní snímky povrchu této vzdálené hvězdy ukazují neobyčejné podrobnosti v pulzujícím materiálu. www.astro.cz